Loading...

2. lépés - Jogi előírások kiválasztása

 

Az Európiai Unió és a tagállamok is jogszabályokat (irányelveket, rendeleteket) adnak ki, amelyekben meghatározzák azt, hogy adott termék milyen feltételek mellett tekinthető megfelelőnek, biztonságosnak az emberek, háziállatok és vagyontárgyak, valamint a környezetük számára egyaránt.

(Egyes termékek esetén a CE jelölés elhelyezése jelzi, hogy teljesíti ezeket az előírásokat, de ezen kívül egyéb előírások is léteznek, amelyeket szintén figyelembe kell venni!)

A követelmények egy része egységes, azonos az EU teljes piacán (pl. a CE jelölést előíró jogszabályok), de egyes területeken nemzeti hatáskörben kiadott jogszabályok országhatárokon belüli, egyedi előírásokat is tartalmazhatnak.

Az előbb említett követelmények teljesítése vagy a teljesítésük ellenőrzése miatt van szüksége a tervezőknek, gyártóknak és forgalmazóknak a vonatkozó jogszabályok ismeretére.

A gépek CE jelölésével kapcsolatos alapvető jogszabályok:

  • 2006/42/EK irányelv a gépekről (MD)
  • 16/2008. (VIII. 30.) NFGM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és a megfelelőségük tanúsításáról
  • (EU) 2023/1230 rendelet a gépekről, és a 2006/42/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, valamint a 73/361/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről - 2027. január 14-től alkalmazandó

 

Mitől lesz egy termék gép a CE jelölés szempontjából?

Úgy is kérdezhetnénk, mikor kell foglalkoznod a CE jelöléssel?

A választ könnyen elintézhetjük azzal, hogy csak meg kell nézni a fenti jogszabályokban, hogy mi mindenre terjednek ki, mire vonatkoznak, azaz mi a hatályuk. Ez azonban nem jelent általában érdemi segítséget.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a dolgodat, összegyűjtöttük egy helyre azokat a termékeket, amelyek esetében a fenti jogszabályok követelményeit figyelembe kell venni, természetesen megadva a vonatkozó fogalommagyarázatokat is. Az összefoglalót "A gépdirektíva hatálya" címen innen tudod ingyenesen letölteni.

Egyéb jogszabályok

Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, nagy valószínűséggel sajnos nem elég csak a gépek CE jelölésével kapcsolatos előírásokat ismerned.

Az alapelv: egy terméknek az összes rá vonatkozó jogszabályi követelményt teljesítenie kell. Ez azt jelenti, hogyha az adott gép egyszerre több termékkategóriába is beletartozik, akkor bizony az összes kategória követelményeit ismerni és teljesíteni kell!

Összegyűjtöttük Neked, hogy milyen termékkategóriák léteznek a CE jelölés szempontjából, valamint melyek az ezekhez kapcsolódó jogszabályok.

Kattints ide a lista megtekintéséhez!

 

<< Vissza az 1. lépéshez Tovább a 3. lépéshez >>

Amiben számíthatsz a SAASCO-ra

  • Műszaki biztonságtechnikai tanácsadás
  • Termékkövetelmények beazonosítása