Loading...

5. lépés - Kockázatfelmérés


Érdemes még a berendezés tervezési szakaszában végigondolni és felmérni a gépből vagy a használatból származó várható veszélyeket és azok hatásait, így jelentős költségmegtakarítást érhetsz el. Persze a valóságban gyakran előfordul, hogy egy már valóságos prototípus kapcsán végezzük el a kockázatfelmérést.

A kockázatfelmérés nem más, mint a kockázatelemzést és a kockázatértékelést tartalmazó, átfogó folyamat. Érdekes, hogy még a "szakzsargon" is általában csak kockázatértékelésről beszél, pedig az valójában csak egy kis szelete a teljes folyamatnak. Most megpróbáljuk Neked a teljes folyamat bemutatás keresztül tisztázni, melyik fogalom pontosan mit is jelent, és az egyes lépések milyen konkrét feladatokat jelentenek a számodra.

Gépek kockázatfelmérés folyamata

A teljes kockázatfelmérési folyamat az alábbi dokumentálandó lépésekből áll, amelyeket addig kell ismételni, amíg csak elfogadható kockázatok maradnak:

I. Kockázatbecslés

1. A termék határainak a meghatározása

Az első és legfontosabb dolog a terméked határainak meghatározása, azaz hogy meddig tart, mi az, ami hozzá tartozik és mi az, ami már nem! 

FIGYELEM! Ne csak a "fizikai" határokra gondolj!

2. Veszélyek beazonosítása

A termék teljes életciklusában (pl. tárolás, kicsomagolás, beállítás, indítás, működési funkciók, leállítás, stb.) felmerülő feladatokra vonatkozóan kell elvégezni a felmerülő veszélyek beazonosítását.

A minimálisan figyelembe veendő veszélyek listáját egyes termékköröknél szabványok tartalmazzák, de nem lehet megkerülni a „józan paraszti ész” szerinti megközelítést sem, hiszen a konkrét termékek esetében nem garantált, hogy tényleg minden meghatározó veszélyre gondoltak a szabványalkotók! 

3. Kockázatok becslése (kockázatbecslés)

Minden veszély esetén meg kell becsülni annak súlyosságát és az előfordulás valószínűségét (tekintettel az érintettek körére, az elkerülési lehetőségekre és a veszélyes szituációkra). 

Az egyes szempontok értékeléséhez általában nem áll rendelkezésre előírt osztályozási rendszer, azt az alkalmazott skálával együtt a gyártónak kell meghatároznia. 

II. Kockázatok kiértékelése ( Gépek kockázatértékelése)

A fentiek alapján döntést kell hozni, hogy az adott veszélyből származó egyes kockázatok elfogadhatók-e, vagy további kockázatcsökkentés szükséges. 

Kockázatcsökkentés

A kockázatcsökkentés elvárt módszereit általában szabványok tartalmazzák és a gyártó felelőssége meghatározni azokat. Ezek a tervezési szempontokra, a műszaki védőintézkedésekre és a használati információkra terjedhetnek ki. 

A kockázatcsökkentési intézkedések után megmaradó kockázatok az ún. fennmaradó kockázatok, amelyekről a felhasználói dokumentációban, és jellemzően a terméken magán piktogramok, figyelmeztetések formájában kell tájékoztatni a felhasználót, hogy megtehesse a szükséges lépéseket ezek elkerülésére. 

 

A kockázatfelmérés tehát nem csak egy elkészítendő „dokumentum”, hanem egy tervezési megközelítés, ami lehetővé teszi a későbbi költséges átépítések, balesetek megelőzését!

Az európai harmonizált szabványok tartalmazzák a részletes kockázatfelmérési módszertant, valamint a minimálisan figyelembe veendő veszélyek körét. Ezek közül a leggyakrabban alkalmazottak:

 • EN ISO 12100 - általános háttér és módszertan, veszélylista
 • EN ISO 13849-1 – biztonsági vezérlőrendszer elvárt teljesítményszintjének meghatározása
 • EN 1005-ös szabványcsalád – gépek kézi kiszolgálásával kapcsolatos ergonómiai kockázatok értékelése
 • EN ISO 14159 – gépek higiéniai szempontú kockázatértékelése
 • EN 1672-2 – élelmiszeripari gépek higiéniai szempontú kockázatértékelése

 

FIGYELEM! A kockázatfelmérés dokumentumai a termék műszaki dokumentációjának a részét kell, hogy képezzék.

 

<< Vissza a 4. lépéshez Tovább a 6. lépéshez >>

Amiben számíthatsz a SAASCO-ra

 • Kockázatfelmérés elvégzése konkrét termékre vonatkozóan
 • Kockázatfelmérési workshop konkrét termékre vonatkozóan
 • Elméleti képzés a kockázatfelmérésről
 • Gyakorlati tréning a kockázatfelmérésről
 • Kockázatfelmérési / Kockázatértékelési dokumentáció felülvizsgálata
 • Tanácsadás a kockázatfelmrésé elvégzésének támogatásához